stoppen met piekeren
Hoofdregisseur
02/07/2020
4 min
0

Stoppen met piekeren, lekker praktisch

02/07/2020
4 min
0

Stoppen met piekeren, lekker praktisch

Ongelooflijk handig hoor, dat je bent uitgerust met zo'n vernuftig stuk gereedschap als je brein. Want waar zou je zijn zonder je brein? Maar tegelijkertijd is je brein ook een enorme lastigerd. Want niet denken is bijna onmogelijk. Ooit was ik voor een reiki-behandeling bij iemand die beweerde dat 'ie wel een half uur kon mediteren zonder te denken. Ik vind dat knap. Ik mediteer ook, maar als ik een minuut aaneengesloten niet denk dan is dat veel. Zolang je gezellige dingen denkt is er nog weinig aan de hand. Of je moet in bed liggen te stuiteren van de leuke gedachten, dan zijn ook leuke gedachten even niet zo handig. En van de minder gezellige gedachten voel je je ook nog eens somber, ongelukkig en onzeker. En laten die minder leuke gedachten nou ook nog eens vaker voorkomen in de meeste hoofden. Een artikel over stoppen met piekeren, maar dan lekker praktisch.

Je brein is voorgeprogrammeerd voor negatief denken

Het menselijke brein is standaard voorgeprogrammeerd met een voorkeur voor negatieve gedachten. Dat komt doordat je brein één hele belangrijke taak heeft, namelijk jou in leven houden. Je brein moet voorkomen dat je van de ene levensbedreigende situatie naar de andere ondoordachte actie huppelt. Zodat je niet als een kip zonder kop constant in de problemen terecht komt. Je brein neemt die taak nogal serieus, zodat 'ie je ook wijst op allerlei onnozele mini-gevaren. Bijvoorbeeld je rare neus. Stel dat ze je niet meer leuk vinden omdat je zo'n puntneus hebt? Dat je er dan niet meer bij hoort? Dat je dan verstoten wordt uit de kudde waardoor je het misschien niet overleeft? Voor jou is dat geen reëel gevaar in onze westerse maatschappij, maar je brein, dat nog stamt uit de oertijd, denkt daar anders over. Je kunt maar beter niet teveel uit de toon vallen, dat is veiliger.

Je geeft je brein teveel macht

Denken is noodzakelijk, maar als je teveel overal over nadenkt dan wordt het piekeren. Als je piekert denk je vaak negatieve dingen, je vertelt jezelf een hoop onzin, zowel over jezelf als over het verleden en de toekomst. Veel mensen die piekeren komen niet op het idee dat hun gedachten helemaal niet per se waar hoeven te zijn. Dan ben je in feite je gedachten en je brein. En daarmee geef je je brein veel te veel macht. Dan is je brein de baas over jou in plaats van jij de baas over je brein. Dan laat je je brein bepalen wat je denkt en daardoor hoe je je voelt. Hoe je je voelt wordt namelijk bepaald door de dingen die je bewust of onbewust denkt en gelooft. En aangezien je brein een voorkeur heeft voor negatieve gedachten moet je niet raar opkijken als het niet altijd feest is in je hoofd als jij daar niet de regie hebt.

Kies zorgvuldig waar je op focust

Natuurlijk kun je je richten tot je huisarts als je je regelmatig somber voelt en je laten doorsturen naar de praktijkondersteuner of een psycholoog. Mijn ervaring is dat er dan vooral gefocust wordt op alles wat zo vreselijk is en dat er flink jacht gemaakt wordt op de oorzaken van je somberheid. En daarmee faciliteer je je brein eigenlijk alleen maar om nog somberder te worden. Je brein is immers net Google. Als je focust op alles waar je somber van wordt, dan gaat je brein op zoek naar nog meer waar je somber van wordt. Wat je aandacht geeft groeit. Kies daarom zorgvuldig waar je je op wilt focussen als je je piekerprobleem wilt oplossen. Focus je op waar je nu bent en hoe erg het daar is of focus je op waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen op een positieve manier? Het liefst lekker praktisch.

Stoppen met piekeren op een praktische manier door controle over je brein

En dat is precies wat ik als mijn missie zie. Ik wil iedereen die piekert op een praktische positieve manier de controle terug geven over z'n brein. Niet teveel lullen, niet teveel klagen, maar huppetee schouders eronder en poetsen. Een hele belangrijke eerste stap hierin is bewustwording. Het is belangrijk dat je je brein en wat daar allemaal gebeurt leert observeren. Dat je kunt zien wat je allemaal bezighoudt en dat je keuzes leert maken wat je doet met die gedachten, los van of ze leuk of niet leuk zijn en of je ze wel of niet gelooft. Wat wil ik hier nu op dit moment mee? Dan hoef je niet meer als een willoos slachtoffer van je brein een hele nacht wakker te liggen omdat je brein bedenkt dat je op dat tijdstip moet nadenken over je leven of weet ik veel wat.

Je brein is een geboren verleider

Zolang je aanwezig bent in het hier en nu is er nooit iets aan de hand. Of je huis moet nu in de fik staan, dan is er wel nu iets aan de hand, maar ik betwijfel of je dan op dit moment dit artikel zou lezen. Maar zolang je niet de controle hebt over je brein zal je brein je constant verleiden om toch een uitstapje te maken naar het verleden of de toekomst. Een simpele gedachte over wat je vanavond gaat eten kan je uiteindelijk laten uitkomen bij je financiële problemen of alles wat er mis is in je leven. Je brein lokt je steeds verder de negativiteit in als je daar geen stokje voor steekt. Het is dus belangrijk dat je je brein leert temmen, zodat jij weer de touwtjes in handen krijgt daarboven... Want zolang je brein de baas is over jou, ik schreef het hier ergens boven al, moet je niet verwachten dat het een feestje is in je hoofd.

Stoppen met piekeren door je brein te temmen?

Als je naar aanleiding van dit artikel graag aan de slag wilt om je brein te temmen, dan kan ik je van harte de cursus BAAS in eigen hoofd aanbevelen. In deze cursus ga je superpraktisch bezig met je eigen brein. Klik dan HIER voor meer informatie.

Reacties