loslaten
Hoofdregisseur
04/17/2018
4 min
0

Loslaten

04/17/2018
4 min
0

Loslaten

Wat houden we een hoop ellende vast met z'n allen. Massaal lopen we rond met hoofden waarin het drukker is dan ooit. Inmiddels ben ik alweer een tijdje Hoofdregisseur, ik regisseer hoofden en leer anderen om weer regisseur, baas, in hun eigen hoofd te worden. Want dat is nodig merk ik. We moeten leren loslaten. En nu ik dit zo schrijf realiseer ik me op hoeveel uiteenlopende zaken dit eigenlijk van toepassing kan zijn.

Controle is een illusie

Het liefst heeft een mens controle over zijn omgeving. Dat geeft een gevoel van rust en overzicht, er gebeuren geen onverwachte dingen. In de praktijk komt het echter zelden voor dat je alles onder controle hebt. Je bent nu eenmaal 'maar' een mens. Bovendien heb je geen invloed op wat andere mensen doen of denken en er gebeuren in ieders leven onverwachte gebeurtenissen die je zelf nooit zo bedacht zou hebben. Mensen hebben de neiging om depressief te raken als ze in sterke mate het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn over hun leven.

Baas in je eigen hoofd

In werkelijkheid hebben we alleen controle over onszelf. Jij bepaalt wat jij doet en hoe jij reageert. Jij bent de baas over wat er in jouw hoofd gebeurt! En dat is waar het nogal eens verkeerd gaat, dat het in je hoofd eigenlijk een beetje een rommeltje is. Een overvolle to do lijst, waarvan je snel de gemakkelijke snelle dingen doet om maar te kunnen afvinken. Verder zijn daar allerlei gedoetjes zoals onzekerheden, angsten, nare gebeurtenissen uit het verleden die je niet loslaten en gepieker over de toekomst. En in plaats van dat jij de baas bent in je hoofd, is je hoofd eigenlijk de baas over jou!

In het hier en nu is er weinig aan de hand

Het mooie is dat er in het hier en nu vaak helemaal niks aan de hand is. Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen en behalve als je helderziend bent, weet je niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Vaak loopt het ondanks al jouw gepieker toch weer anders. Je bent in het hier en nu alleen nog steeds bezig met wat er in het verleden is gebeurd en wat er in de toekomst allemaal kan gebeuren. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit tijdverspilling is en toch doen we het allemaal. En het maakt je niet bepaald gelukkiger.

Het loslaten van chaos en gedoetjes als onzekerheid, angst en onverwerkte gebeurtenissen

Dan rijst de vraag, hoe stop je ermee, hoe kun je je gedoetjes en de chaos in je hoofd loslaten? Daar kun je heel lang en ingewikkeld en filosofisch over doen, maar persoonlijk ben ik als nuchtere Drent meer voorstander van een praktische oplossing. En die oplossing heb ik gevonden in de MatriXmethode. Een superpraktische oplossing waarbij je altijd zelf de regie krijgt waar je zo naar verlangt. Klinkt nog vrij wazig, en we willen juist iets wat praktisch is, dus ik zal het uitleggen.

Orde en structuur in je hoofd

De eerste stap in een hoofd waarin je verre van de baas bent, is het aanbrengen van orde en structuur. Eigenlijk hetzelfde als wat je zou doen bij een computer die regelmatig vastloopt. Defragmenteren, structureren, opruimen, ontdoen van onnodige ballast. Klinkt goed, toch? Maar hoe organiseer je zoiets in een hoofd vol hersencellen en ingewikkelde structuren? Geen paniek, want naast een fysiek brein heb je ook nog een praktisch brein, dat is zeg maar hoe jij je brein hebt ingeregeld. En in dat praktische brein kun je op een vrij eenvoudige manier rust en overzicht creëren met de eerste module van de cursus BAAS in eigen hoofd die heel toepasselijk RUST in je hoofd heet.

RUST in je hoofd

Je gaat je hele brein verbouwen en overzichtelijker maken zonder pijn en zonder operatie of enge toestanden. Heel praktisch aan de hand van duidelijke stappen. Het resultaat van de workshop gaat verder dan alleen RUST. Het zorgt er ook voor dat je je brein eens een keertje UIT kunt zetten als je even geen zin hebt in al dat gekakel in je hoofd. Omdat je wilt slapen bijvoorbeeld. Of omdat je wilt genieten. Dat kan lastig zijn als een piekeronderwerp steeds om aandacht vraagt. Binnen 3 minuten heb je je hele brein of alleen dat ene piekerprobleem UIT gezet. Jij bepaalt wat er wanneer in je hoofd gebeurt!

Coaching voor het loslaten van een specifiek piekerprobleem

Bij een computer kun je virussen aantreffen die je moet verwijderen na het defragmenteren en opschonen van je harde schijf. Zo kan het ook zijn dat er na het verbouwen van je hoofd nog een angst is die aandacht nodig heeft, of een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden, of onzekerheid of onverwerkte emoties. In mijn coachgesprekken heb ik de beschikking over een techniek waarmee we je hoofd kunnen herprogrammeren. Zonder dat je mij inhoudelijk al teveel over je piekerprobleem hoeft te vertellen lossen we het in no-time op. Zo kun je zonder al teveel moeite de dingen die je dwars zitten loslaten.

Magisch

De coachsessies waarbij ik gebruik maak van deze techniek zijn voor beide partijen altijd magisch. Er gebeuren mooie dingen! Het is ondanks dat het vaak over heftige dingen gaat nooit zwaar of enorm emotioneel. Er wordt regelmatig gelachen doordat je op een vrij abstracte manier met je piekerprobleem bezig bent. Binnen 10 minuten gaat een traumatische gebeurtenis vaak van een 10 (heel erg) naar een 0 (niet meer erg). Het voelt daardoor alsof ik een toverstokje heb en dat is heerlijk. In de cursus BAAS in eigen hoofd kun je deze techniek bovendien op jezelf toepassen. Dan heb je je eigen toverstokje.

Ervaringen

Doordat je inhoudelijk je verhaal nooit hoeft te doen kun je de meest heftige dingen aanpakken. Je hoeft je niet druk te maken wat ik ergens van zal vinden, want ik heb geen idee waar ik je op coach. Soms hoor ik af en toe wel eens het verhaal achter het coachgesprek en dat is fantastisch. Zoals iemand met een angst om op de snelweg te rijden die me de dag na het coachgesprek een SMS stuurt dat 'ie naar Groningen is gereden met 130 kilometer per uur. Of iemand die niet met haar gezin een dagje weg durft en inmiddels ontspannen van haar gezin kan genieten en weer overal mee naartoe kan. Of iemand die iets vreselijks heeft meegemaakt in z'n jeugd en daar 's nachts flashbacks van heeft. Er zijn wat plaatjes veranderd en de flashbacks zijn verdwenen!

Ook klaar om los te laten?

Als je na het lezen van dit artikel er klaar voor bent om de controle over je brein terug te pakken, maak dan een afspraak voor een coachgesprek, doe de cursus BAAS in eigen hoofd of kijk de gratis masterclass 'een UIT-knop voor je brein'.

Reacties