wat je jezelf vertelt
Hoofdregisseur
06/21/2019
3 min
0

Hoe wat je jezelf vertelt werkelijkheid wordte jezelf vertelt

06/21/2019
3 min
0

Hoe wat je jezelf vertelt werkelijkheid wordt

Het gaat echt helemaal niet goed met mij. Ik ben zo moe, ik voel me onzeker, ik ben bang, ik slaap slecht... Dat is vaak wat mensen mij vertellen als ze bij me aankloppen. En dat is ook het verhaal wat ze zichzelf vertellen. Vaak al maanden of zelfs jaren. Wat gebeurt er denk je als je jezelf dat steeds opnieuw vertelt? Hoe voel je je dan? Dat voelt zwaar... en niet fijn. Zal ik je vertellen hoe dat komt?

Je brein is net Google

Ik was laatst op zoek naar een bepaald jurkje voor mijn dochter, een wit overslagjurkje. Beetje Ibiza-stijl. Dus ik heb via Google gezocht, allerlei websites bezocht. Kortom, ik heb Google verteld dat ik geïnteresseerd ben in jurkjes. Nu word ik te pas e te onpas geconfronteerd met jurkjes. Overal zijn ineens jurkjes. Op Facebook, op Instagram, in reclames op allerlei websites. Google organiseert dit met cookies. Maar zo werkt je brein ook.

Jij vraagt, je brein regelt het

Als jij het vaak tegen jezelf hebt over hoe slecht het met je gaat, hoe moe je bent, hoe slecht je slaapt, hoe meer je brein je hiervan laat zien. Je brein houdt namelijk van een kloppend, samenhangend geheel. Het maakt niet uit wat je jezelf vertelt, je brein zal er alles aan doen om je het bewijs te leveren dat het klopt. Ben je vaak bezig met wat andere mensen jou aan doen? Je brein regelt wel dat er nog meer is wat ze je kunnen aan doen. Vertel je jezelf dat je echt ongelukkig bent? Wat denk je wat je brein doet? Och kijk daar eens, daar wordt je ook ongelukkig van en hiervan ook. Vind je je partner niet leuk meer? Wedden dat je alleen nog meer stomme dingen aan hem of haar ontdekt?

Wat wil je geloven?

Ik zie het ook vaak op social media voorbij komen, van die quotes dat de oorzaak allemaal buiten jou ligt. Deze quote triggerde me onlangs enorm:  Wat ik hier uit haal is dat mensen pas van je houden als je dood bent. Refererend aan de mooie speeches op begrafenissen. Er reageerden allemaal mensen op met 'ja dat klopt' en ik proefde uit alles dat de wereld slecht was en alles de schuld was van anderen. Alles wat ik kon denken was 'is dat zo? of denk je dat het zo is?'. Wat doet het met je als je dat denkt? Welke invloed heeft het op hoe jij doet? En op hoe mensen op jou reageren?

Je gedachten bepalen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt

Ik kan me voorstellen dat als je dat gelooft, dat je je dan alleen voelt. Dat je jezelf vertelt dat het aan anderen ligt. Dat het komt omdat zij niet van je houden, of dat ze het je niet vaak genoeg vertellen. En wat doet je brein als je dit soort dingen gelooft? Die zorgt voor de bewijzen. Je stelt je waarschijnlijk terughoudend op, je bouwt een muurtje om je heen, je bent immers al zo vaak gekwetst. Anderen kunnen je zo lekker niet meer kwetsen, maar ook niet of nauwelijks van je houden, zo dwars door die muur heen. Je hebt als het ware onzichtbare stekels. Houd maar niet van mij... En dus krijg je steeds weer bewijzen dat het klopt wat je denkt...

Kies je gedachten en wat je jezelf vertelt zorgvuldig

Je bereikt met je gedachten dus vaak wat je juist NIET wilt. Kies daarom zorgvuldig welk verhaal je jezelf wilt vertellen! Hoe wil je dat het is? Hoe wil je je voelen? En ook al voel je je moe, zeg dan tegen jezelf dat als je eenmaal uit bed bent of van de bank af, je je zo weer energiek voelt. Geef je niet als een slachtoffer over aan wat jij denkt dat de realiteit is. Vertel jezelf een ander verhaal en je brein zal je bij voldoende herhaling laten zien dat het klopt. Herhaal dus heel vaak: "het is allang goed met mij"!

Negatieve gedachten geven je geen positief leven

Negatieve gedachten geven je geen positief leven. Als je steeds blijft klagen, zoekt de Google in je hoofd alleen maar voor meer dingen waarover je kunt klagen. Dus, wat ga jij jezelf vertellen vanaf nu?

Online workshop de creatiekracht van je gedachten

Als je jezelf eindelijk eens een ander verhaal wilt vertellen en je weet niet hoe, dan zou je de online workshop creatiekracht van je gedachten eens kunnen doen. Je kunt je aanmelden en direct beginnen door HIER te klikken.

Reacties