brein controle
Hoofdregisseur
05/10/2019
2 min
2

Hoe krijg ik mijn hoofd onder controle

05/10/2019
2 min
2

Met piekeren is nog nooit een probleem opgelost. Sterker nog, als je eenmaal begint heb je er in no-time een paar extra problemen bij, inclusief een rotgevoel. Met een beetje geluk ebt dat rotgevoel wel weer weg, maar met een beetje pech denk je jezelf gaandeweg steeds verder de put in. Het wordt tijd dat je de manager van je hoofd wordt, in plaats van het slachtoffer.

Piekeren is bedoeld om iets op te lossen, maar doet dat niet

Je brein zet piekeren in als middel om jou verlichting te bezorgen over een bepaald onderwerp. Dat nare gevoel moet weg. Dat gevoel wat veroorzaakt wordt doordat je iets hebt wat je niet wilt of dat je iets wilt wat je niet hebt. Je hebt het gevoel dat je aan een oplossing werkt en dat zou voor opluchting moeten zorgen. Toch is dat nooit het resultaat van een piekersessie.

Waarom piekeren niks oplost

Met piekeren los je niks op doordat je er onderweg van alles bijhaalt. Je brein gaat supersnel, het is als een hond die een geurspoor volgt. Je hoort en ziet niks meer en je laat je als een malle meevoeren langs gebeurtenissen uit het verleden die met dit onderwerp te maken hebben. De emoties die je in het verleden had pik je op en je racet door naar wat er in de toekomst hierdoor allemaal kan gebeuren. Als je uit je trancetoestand wakker wordt heb je een rotgevoel én nog wat extra problemen erbij.

Ben je slachtoffer van je brein of manager?

Als je alles wat er in je hoofd gebeurt alleen maar ondergaat, dan ben je het slachtoffer van je brein. Dan heb je geen enkel gevoel van controle. Alsof je de hele dag televisie moet kijken, maar je hebt geen afstandsbediening om van zender te wisselen. Daar kun je behoorlijk moedeloos en moe van worden. Als je kunt observeren wat er in je hoofd gebeurt en waar nodig kunt bijsturen, dan ben je manager van je brein. In mijn termen ben je dan de regisseur van je hoofd.

Maak de observator in je wakker

Iedereen is in staat om te observeren wat er in z'n hoofd gebeurt. Je bent je alleen niet altijd bewust van die observator, die manager, die hoofdregisseur. Dit is iets wat je kunt trainen door je gedurende de dag steeds even bewust te zijn van die observator. Neem een aantal vaste momenten op de dag en maak de observator even wakker. Wat gebeurt er in je hoofd? Probeer vervolgens om steeds als je je ineens rot voelt die observator erbij te halen.

Welke gedachten veroorzaken dit gevoel?

Waar komt dit gevoel vandaan? Het zijn sowieso altijd gedachten die het gevoel veroorzaken. En dan vraag je je af of de gedachten waar zijn. Weet je dat wel zeker? Vervolgens laat je de gedachte los. Als het goed is verbetert dit ook direct je gevoel. Als dat niet zo is, wat denk je nog meer? Is dat wel waar?

Je brein leren controleren als eerste stap

Omdat je jezelf compleet de put in kunt denken moet je dus in plaats van weerloos slachtoffer de manager (de hoofdregisseur) worden in je hoofd. Omdat ik een groot voorstander ben van hele praktische oplossingen waarbij je echt zelf iets kunt doen heb ik een online cursus BAAS in eigen hoofd gemaakt. Met de eerste module kun je je brein zo maken dat je altijd binnen 3 minuten kunt stoppen met piekeren. Je kunt je hoofd als het ware even UIT zetten (of op pauze of op focus). Dit is een belangrijke eerste managementvaardigheid die jou de controle teruggeeft.

Reacties