negatieve gedachten stoppen
Hoofdregisseur
11/10/2019
3 min
2

Het stoppen van negatieve gedachten, waarom en hoe

11/10/2019
3 min
2

Negatieve gedachten stoppen, waarom en hoe

De grootste oorzaak van je ongelukkig of somber voelen zijn je gedachten. Je piekert jezelf ongelukkig. En je bent je er vaak niet eens bewust van. Je kunt je op sommige dagen zo somber voelen dat het een verloren dag dreigt te worden. Je bent dan zonder dat je het door hebt in een spiraal van negatieve gedachten terecht gekomen. En negatieve gedachten trekken meer negatieve gedachten aan en zelfs negatieve situaties. En voordat je het weet is het zo'n dag waarop niks lukt en alles je een nog zwaarder gevoel geeft. Maar dat proces kun je stoppen en omdraaien.

Het werd zo'n dag

Een tijd geleden vroeg mijn partner aan me hoe het met me ging. Ik was al een tijdje op en ik voelde me somber. Het was best wel zwaar allemaal wat ik dacht en voelde. Dus dat antwoordde ik. Ik kon wel janken. En heel eerlijk? Dat had ik ook al gedaan toen ik onder de douche stond. En er was helemaal niks gebeurd. Ik was en ben helemaal in orde en veilig. Dak boven m'n hoofd, te eten gehad, niet ziek... Toen zei ik tegen 'm: "ik zit gewoon vreselijk te malen vanmorgen". En daar schaamde ik me voor. Ik, piekerexpert, zit te malen, eigenlijk zonder dat er feitelijk iets aan de hand is en ik laat me helemaal meeslepen. Ik had de dag al helemaal afgeschreven en het was nog maar 10 uur.

Piekerexpert

Maar je bent piekerexpert of je bent het niet, dus ik ging ermee aan de slag. Observeren, onderzoeken en m'n eigen adviezen en tools inzetten. Eerst observeren. Ik voelde me rot, dus ik begon bij het rotgevoel. Waar zit het? Hoe voelt het? Er even bij stilstaan zonder er van alles van te vinden, zonder er conclusies aan te verbinden. Toen onderzoeken. Welke gedachten gingen eraan vooraf? Want aan elk gevoel gaan gedachten vooraf. Zijn die gedachten waar? Weet ik dat 100% zeker? Nee natuurlijk niet, niks is 100% zeker, zeker gedachten niet. En dan de tools inzetten. Hup, hele onderwerp waarover ik zat te malen parkeren buiten m'n hoofd. Toen de RUST in m'n hoofd terug was gekeerd kwam er ruimte voor een belangrijke volgende stap.

Gedachten kiezen

Die volgende stap is het bewust kiezen van een gedachte die me wél een goed gevoel geeft. Dat doe ik door m'n aandacht te richten op waar ik dankbaar voor ben. M'n piekergedachten gingen over mezelf en wat er allemaal niet goed was en wat ik allemaal anders moest doen. Die gedachten gingen met name over meer initiatief nemen om leuke dingen te doen met m'n gezin, m'n ouders en m'n vrienden. Toen heb ik een positieve gedachte gekozen die aansluit bij dit onderwerp. Ik ben trots op mezelf, om wat ik al bereikt heb met m'n bedrijf. Ik heb van niets iets gemaakt en dat heb ik helemaal zelf gedaan. Ik heb al veel mensen geholpen, er zijn mensen die weer lichtpuntjes zien door wat ik doe. Het opbouwen van een succesvol bedrijf kost tijd. Ik kies ervoor om daar voor nu m'n tijd en energie in te stoppen.

Positieve spiraal

Door de nieuwe gedachten verbeterde m'n gevoel. Waardoor m'n brein automatisch op zoek ging naar nog meer gedachten die me een goed gevoel geven. En als je je beter voelt doe je en reageer je anders dan wanneer je je niet zo goed voelt. Waardoor anderen ook weer positiever reageren op jou. En zo draai je een negatieve spiraal om in een positieve spiraal.

Mag je je dan nooit rot voelen?

Mag je je dan nooit rot voelen? Natuurlijk mag je je rot voelen. Soms zijn er ook gewoon dingen die gebeuren die je niet vrolijk maken. Ik zal bijvoorbeeld heus niet zeggen dat je positief moet gaan zitten denken en gelukkig moet zitten zijn als je net je hond hebt laten inslapen. Je kunt dat gevoel alleen het beste observeren en ermee zijn zonder er allemaal labels op te plakken en er oordelen over te vellen en conclusies aan te verbinden. Het gevaar schuilt 'm er namelijk in dat je erin blijft hangen doordat je gedachten met je op de loop gaan. Observeren is daarom heel belangrijk, want hoe langer je het rotgevoel en de negatieve gedachten laat bestaan, hoe lastiger het wordt om het om te draaien. En hoe meer je in die negatieve spiraal terecht komt.

Je leven verandert

Als je jezelf aanleert om alert te zijn op wat er gebeurt in je hoofd en om dat zelf te gaan aansturen, kun je je leven positief beïnvloeden. Als je meer positieve gedachten hebt voel je je beter, gedraag je je anders en ga je steeds meer bewijzen krijgen dat dat wat je denkt waar is. Mensen reageren anders op je, er komen andere dingen op je pad. Je hebt ruimte in je hoofd voor nieuwe, frisse ideeën omdat je stopt met in kringetjes ronddenken. Dit is de wet van de aantrekkingskracht die je dan in je voordeel gaat gebruiken.

Hoe dan

In de cursus BAAS in eigen hoofd leer ik je in de eerste module hoe je je hoofd overzichtelijk maakt waardoor je je bewuster wordt van wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Je leert observeren, maar ook parkeren. Je leert hoe je je hoofd onder controle krijgt. Zodat je een keuze hebt in wat je denkt waardoor je het verloop van je dag en daarmee het verloop van je leven positief kunt beïnvloeden. En omdat ik heel graag zoveel mogelijk mensen deze skills wil leren heb ik er een online cursus van gemaakt. Je kunt ook de gratis masterclass 'een UIT-knop voor je brein' bekijken.

Reacties