wanhopig
Hoofdregisseur
04/26/2019
3 min
0

Hoe je je meteen beter kunt voelen, zelfs als je situatie hopeloos lijkt

04/26/2019
3 min
0

Hoe je je meteen beter kunt voelen, zelfs als je situatie hopeloos lijkt

Als je in een hopeloze situatie zit, waarbij je het gevoel hebt dat er geen uitweg is, dan voel je je machteloos, verdrietig, boos en rot. Je loopt de hele tijd rond met stressgedachten en het daarbij horende stressgevoel. Je houdt daarmee de situatie en het gevoel onbewust in stand. Er is een manier om je meteen beter te voelen en die helpt je ook nog eens om de juiste stappen te zetten.

Piekeren in de hoop op verlichting van je rotgevoel

Dat je in de piekerstand gaat als je je in een situatie bevindt die stress veroorzaakt is heel natuurlijk. Het is een poging van je brein om het stressgevoel te verminderen. Dat het resultaat van piekeren juist nog meer stressgevoel is, is geen reden voor je brein om het dan maar niet te doen. Met piekeren raak je nog verder in de situatie en het probleem verstrikt. Je haalt er van alles en nog wat bij uit het verleden en je bedenkt allerlei vreselijke scenario's voor de toekomst. Hiermee wordt je probleem eerder groter dan kleiner.

De oorzaak van dat rotgevoel

Waarom voel je je nou zo rot en gestrest? Dat komt omdat je iets hebt wat je niet wilt of omdat je iets wilt wat je niet hebt. Kortom, de situatie is niet zoals jij het zou willen. Je wilt dat het anders is. In je hoofd ga je daarover piekeren. Het nadeel van piekeren is dat je vaak blijft hangen in hoe erg het is dat het is zoals het is en niet zoals jij het zou willen. En in wiens schuld het is en wat de gevolgen zullen zijn voor de toekomst en waarom jou dit overkomt. Als je op die manier blijft denken en piekeren, wordt de situatie niet beter. Integendeel...

Overspannen raken als je blijft hangen in die vicieuze cirkel

Na een reorganisatie op het werk van mijn man zijn er nu veel mensen overspannen. Er zijn veel mensen ontslagen en de mensen die mochten blijven moeten met minder handen dezelfde hoeveelheid werk doen. De automatisering zou dusdanig worden verbeterd dat dit mogelijk zou zijn. Alleen, die automatisering is nog niet zover. Een van die overspannen mensen blijft maar klagen over de automatisering. Er is hem een Porsche beloofd, maar hij zit opgescheept met een shovel die om de haverklap hapert zegt 'ie steeds. Hij vindt dat hij recht heeft op die Porsche en het is de schuld van het management dat hij een kapotte shovel heeft. Met elke hapering van de shovel raakt hij meer en meer gestrest. Hij wil gewoon die Porsche. Zie je hoe dit hem stress oplevert? Hij voelt zich het slachtoffer van anderen (het management).

Wat kun je zelf doen?

Het eerste wat je je moet afvragen in zo'n situatie is: "Wat kan ik zelf doen?" In het geval van de shovel en de Porsche lijkt dat niet veel. Hij is afhankelijk van het management. Zolang zij niet over de brug komen met de Porsche moet hij het doen met de shovel. Toch is er iets wat hij wél kan doen en wat hij over het hoofd ziet. Hij kan leren hoe hij op de best mogelijke manier met z'n shovel kan rijden totdat de Porsche er is. En als de shovel hapert kan hij het probleem verhelpen. Het enige wat hiervoor nodig is is een andere mindset. Dezelfde situatie, maar een heel ander gevoel. Word de grote shovelmaster is mijn advies dus aan hem.

Wees nooit het weerloze slachtoffer

Zorg er hoe dan ook voor dat je mindset verandert. Wees niet het weerloze slachtoffer, dat wil je niet, dat is namelijk waar dat vreselijke rotgevoel vandaan komt. Zelfs als je slachtoffer bent in een situatie kun je altijd iets doen om dat gevoel van slachtoffer zijn te verminderen. Wat jij denkt over een situatie zorgt namelijk voor het vervelende gevoel. Gedachten als "waarom overkomt mij dit altijd?" geven je een machteloos gevoel en dat wil je niet. Ik denk altijd: "Wat kan ik hiervan leren?" en dat voelt al heel anders. En ik kan serieus altijd overal iets van leren. Op die manier sta je heel anders in het leven en voel je je nooit een weerloos slachtoffer. En zo zie je maar weer hoe jouw manier van kijken en denken je gevoel bepaalt.

Als dit nou herkenbaar voor je is en je bevindt je in zo'n situatie, maak dan een afspraak voor een coachgesprek. Klik HIER voor meer informatie.

Reacties