zwaar en moeilijk leven
Hoofdregisseur
07/05/2019
2 min
3

Dikke tip voor als het leven zwaar en moeilijk voelt

07/05/2019
2 min
3

Als het leven zwaar en moeilijk voelt

Veel van de mensen die ik spreek hebben het. Dat het leven zwaar voelt en moeilijk is. Dat je goed je best moet dan en hard moet werken en dat het een heel geworstel is om je hoofd boven water te houden. Als je dit bekend in de oren klinkt, als is het maar soms, lees dan even verder. Lees sowieso maar even verder, want het is eigenlijk overal op van toepassing, haha.

Let op je taalgebruik

Vorige week had ik een coachgesprek en een van de eerste vragen die ik stel is altijd: "hoe is het met je?" Het antwoord is meestal dat het niet goed gaat. Dat was nu op zich niet eens het geval. Maar ik hoorde Gerdi wel woorden gebruiken als 'worstelen', 'knokken', 'hard werken', 'weerstand', 'twijfelen'. Maar ik ben geen slachtoffer hoor, hoorde ik haar erachteraan zeggen. Ze had het blog daarover gelezen en dat deed me goed. Toch werd ik getriggerd door haar taalgebruik. Maar als zij dat nou zo voelt, waarom triggert jou dat dan, denk je nu misschien. En het kan zijn dat je nu van plan bent om me daar een boze e-mail over te schrijven, want echt, dat gebeurt ook. Maar goed, het triggerde mij dus. Omdat als je dat soort woorden gebruikt, het automatisch zwaar wordt. En zwaar voelt. En dan is het inderdaad hard werken. Je geeft je brein dat signaal en je brein doet er alles aan om dat waarheid te laten worden. Je brein houdt ervan als dingen kloppen.

Alles doe je met en in je hoofd

Je brein neemt niet eens echt waar, wist je dat? Je brein voorspelt aan de hand van je gedachten en je eerdere ervaringen wat er gebeurt. Zuiver waarnemen bestaat niet eens. Alles is mindset! Het gebeurt echt allemaal in je hoofd. Hoe waar dat is begin ik zelf, eerlijk toegegeven, pas sinds de afgelopen paar weken te ontdekken, hoe krachtig je brein is. Je brein is echt net Google, waar ik vorige week over vertelde. Gerdi had ergens in haar leven de boodschap gekregen dat ze hard moet knokken. En nu zijn we allemaal Nederlanders, dus dat zit in ons allemaal wel, dat calvinistische. Gerdi kon zich een aantal keren in haar leven herinneren dat ze die boodschap had gekregen. Deze heeft ze zelf, met een beetje hulp van mij, compleet anders in haar hoofd gezet. We hebben het geherprogrammeerd.

Je brein is zoveel krachtiger dan jij denkt

Nu denk ik graag voor je, dus ik hoor je denken 'kan dat dan?' Joh, je brein is tot zoveel meer in staat dan jij denkt. Jij bent tot zoveel meer in staat dan je denkt. Je kunt echt zelf bepalen hoe herinneringen, gedachten en overtuigingen in je hoofd zitten. Je kunt zelf bepalen hoe je je voelt. En natuurlijk kun je niet altijd maar vrolijk zijn, maar hoe je je niet vrolijk zijn ervaart bepaal je wel weer zelf. Ik vind het oprecht gek dat dit geen vak is op de basisschool. Het lijkt mij belangrijker om te leren dan zinsontleding, om maar iets te noemen.

Je brein beïnvloeden

En dat is waarom de meeste mensen het slachtoffer zijn van hun brein. Het overkomt en gebeurt je allemaal, je hebt er geen controle over. Je weet überhaupt niet dat je een andere rol kan kiezen in je brein, laat staan dat je kunt beïnvloeden wat daarbinnen gebeurt. Het is tijd om daar verandering in aan te brengen! Begin vandaag nog met veranderen wat je denkt. Denk je dat iets moeilijk is? Dan is het moeilijk! Denk je dat iets makkelijk is? Dan is het makkelijk! Denk je dat je er eerst hard voor moet werken? Dan moet je er eerst hard voor werken... Enzovoort enzovoort. Mindset, mindset, mindset! Dus, wat denk je dat je moet doen om van het gevoel af te komen dat het leven zwaar en hard werken is? Ik ben benieuwd of je het nu zelf kunt bedenken. Zet het hieronder anders eens in de opmerkingen.

Wil je weten hoe ik je kan helpen?

Als je wilt weten hoe ik je kan helpen, kijk dan eens naar de gratis masterclass 'een UIT-knop voor je brein'. Daarin vertel ik hoe ik mezelf de put in heb gedacht en hoe ik daar uiteindelijk uit ben gekomen.

Reacties