ik heb het druk
Hoofdregisseur
06/07/2019
2 min
2

Ik heb het druk, hoe kan ik me ninder gestrest voelen?

06/07/2019
2 min
2

Je minder gestrest voelen, zelfs als je het druk hebt

"Hoe is het met je?" Die vraag krijg je en stel je vaak als je een bekende tegenkomt. De standaard antwoorden zijn dan: "goed" of "druk". Bij sommigen volgt er dan een hele opsomming van wat ze aan drukte hebben. Ik raak alleen al van het ernaar luisteren helemaal gestrest. En dan is het nog niet eens mijn eigen drukte. Kun je nagaan hoe ze zichzelf voelen! Met de volgende 3 tips verdwijnt dat gevoel snel.

Tip 1: Heb het niet te druk met druk zijn

"Och, wat heb ik het druk.." En dan heel diep zuchten. Daarmee geef je je brein en je lichaam het signaal dat je het zwaar hebt. En dan voelt het allemaal heel druk en moeilijk en stressig. En dan zoekt je brein overal dingen die ook zwaar zijn en druk en stressig. Want dat is waar jij in geïnteresseerd bent. Dat zijn je dominante gedachten. Dat is wat de zoekmachine van je brein denkt dat je wilt zien. Dus... als je steeds maar tegen jezelf blijft zeggen dat je het druk hebt dan wordt het nooit rustig.

Tip 2: Pas je taalgebruik naar jezelf aan

Als je van alles moet, dan voelt dat stressig. Als je er goed over nadenkt dan is er maar weinig wat écht moet. Móet je boodschappen doen? Móet je douchen? Móet je poetsen? Móet je bij de sportwedstrijden van de hele familie kijken? Móet je naar die verjaardag? En van wie moet dat dan? "Van mezelf" is vaak het antwoord. Maar dan moet je het niet, dan kíes je ervoor om het te doen. je kunt ook een andere keuze maken. Zeg dus in het vervolg bewust tegen jezelf dat je ervoor kiest om iets te doen. Dat voelt minder stressig en het geeft je een keuze.

Tip 3: Het plaatje hoeft niet perfect te zijn

Maar als ik m'n huis niet nu poets, als ik niet ga kijken bij de wedstrijd van m'n dochter, als m'n gezin er niet elke dag uitziet om door een ringetje te halen, als ik niet... dan... Ja, wat dan? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat m'n huis niet schoon is en dat m'n moeder daar commentaar op heeft. Dat de mensen denken dat ik een slons ben. In het blogartikel over perfectionisme schreef ik dat perfectionisme een strategie is om kritiek te voorkomen. Waarom zou het perfect moeten? Er gaat meestal niemand dood aan goed genoeg.

Mijn favoriete tip

Mijn eigen favoriete tip van deze 3 is de tweede. Deze blogartikelen schrijf ik altijd op maandagochtend en ik had er de afgelopen twee weken echt moeite mee. Ik had het al zo druk. Vanmorgen heb ik m'n laptop gepakt en bewust de keuze gemaakt om dit blog te schrijven. Een wereld van verschil. Ik kies er bewust voor om dit te doen. En straks kies ik ervoor om de was te doen. En ik kies ervoor om vanavond met m'n dochter naar haar volleybaltraining (58 km verderop) te rijden. En zo kies ik nog voor veel meer dingen vandaag. En omdat ik het kies voelt het als een lekker druk dagje in plaats van als een zware last waar ik stress van krijg.

Alles gebeurt in je hoofd

En zo zie je maar weer dat het allemaal gebeurt in je hoofd. Dat is waar jij kunt bepalen hoe je leven voelt. Wat is goed genoeg, wat vertel je jezelf, wat geloof je en hoe interpreteer je wat er gebeurt. Als je controle wilt hebben over wat er in je hoofd gebeurt, dan is de cursus BAAS in eigen hoofd perfect. Goed genoeg was misschien ook voldoende, maar ik heb ervoor gekozen om het perfect te maken. 

Reacties