tegenslag
Hoofdregisseur
11/20/2020
4 min
0

Hoe ga je om met tegenslagen? 5 Tips!

11/20/2020
4 min
0

Hoe ga je om met tegenslagen?

Hoe ga je om met tegenslagen en alles wat niet overeenkomt met wat je ervan had verwacht? Als je vaak en veel van alles overal van verwacht dan krijg je hier regelmatig mee te maken. Als je niet uitkijkt heeft de tegenslag je volledig in z'n greep en dan ga je stressen en vechten en worstelen om maar een andere uitkomst te krijgen. En waar jij met man en macht de controle terug probeert te krijgen raak je de controle alleen maar meer kwijt, met als bonus dat je je enorm rot voelt. Zo'n tegenslag kreeg ik afgelopen week te verwerken en ik heb ervaren dat het ook anders kan.

Grote teleurstelling

Ik ben bezig met een superleuk huisje voor mezelf omdat ik na 22 jaar huwelijk op mezelf ga wonen en ik had een hypotheekgesprek gehad bij de bank. Het zou niet gemakkelijk worden omdat ik zelfstandig ben en nog niet drie jaar echt goed verdien. Maar met gezond verstand en een beetje geluk zou de bank wel akkoord gaan was de verwachting. De teleurstelling was dan ook immens toen ik maandag gebeld werd met de mededeling dat het feest niet doorging. De eerste reactie was huilen... Ik zag m'n hele toekomst in het water vallen. Gedachten als 'zie je wel ik kan niet voor mezelf zorgen' schoten door m'n hoofd. Ik kreeg beelden in m'n hoofd van mij wonend onder een brug, m'n leven compleet mislukt.

Snakken naar controle

Mijn hoofd ging als een razende Roeland aan de slag om de zaak te redden, om de boel onder controle te krijgen. Ik ging direct op internet zoeken naar huurwoningen. Nou, als je dat ooit hebt gedaan dan dan weet je wel dat m'n gevoel daar niet beter van werd. Die waren er namelijk niet. Dat voerde het stressniveau nog een beetje verder op en ik moest nog harder huilen. En gelukkig ben ik me ervan bewust dat alles in mijn eigen hoofd plaatsvindt en dat hoe ik me voel het gevolg is van wat ik in mijn hoofd doe met wat er gebeurt. Daardoor, maar ook zeker niet in de laatste plaats door mijn wijze zoon, voelde ik me een dag later alweer helemaal happy. Hoe? Ik zal het je vertellen aan de hand van de volgende 5 tips.

Niks gebeurt voor niks, wees dankbaar

Het is belangrijk om je te realiseren dat het leven voor jou gebeurt. Dingen gebeuren met een reden. Het overkomt je niet zomaar wat random. Dat lijkt alleen maar zo. Mijn zoon was degene die me daar in deze situatie op wees. Hij had geklaagd tegen z'n Islamitische baas over het feit dat z'n auto niet meer gerepareerd kan worden. Deze had hem gewezen op de kracht van dankbaarheid (alhamdulillah). Allah, God, het Universum had hem waarschijnlijk een dienst bewezen door z'n auto stuk te laten gaan. Anders was hij misschien tegen een boom gereden. Soms lijkt het heel erg, maar is het eigenlijk het beste wat je kon overkomen. Ik realiseerde me dat als de deur van dit huis niet open zou gaan, er iets veel mooiers op m'n pad zou komen. Tranen van geluk stroomden over m'n wangen toen ik me dat realiseerde.

Laat het even rusten

In plaats van als een kip zonder kop rond te gaan bellen en te Googelen en te stressen, kun je beter focussen op je weer goed voelen. Probeer het los te laten in het vertrouwen dar er inderdaad iets beters op je pad zal komen. Of dat er een oplossing komt voor het probleem die beter is dan jij met je stresshoofd kunt bedenken.

Zoom uit

Probeer eens naar jezelf te kijken vanuit een hoger perspectief. Zie jezelf zitten en treuren en stressen. Zoom steeds iets verder uit totdat je jezelf als een ieniemienie klein stipje vanuit de ruimte op de aarde ziet. Bij mij werkt dat altijd erg goed om me te realiseren hoe klein ik ben in het grote geheel. Als ik middenin m'n ellende ga zitten dan voelt het overweldigend en groots, maar als ik uitzoom en mezelf observeer dan is dat eigenlijk direct weg. Dan kan ik een stuk objectiever naar de situatie kijken.

Hoe belangrijk is dit nog over 3 jaar?

Wees realistisch en stel jezelf de vraag hoe belangrijk dit issue over 3 jaar nog is. Puur gezien de feiten, dus niet gezien alle scenario's die je hoofd bedenkt. In mijn geval vroeg ik me af hoe realistisch het is dat ik over 3 jaar ergens onder een brug woon omdat die ene bank nee zegt. Je dat realiseren geeft direct een gevoel van rust.

Zet je hoofd even buitenspel en volg je gevoel

Je kunt geen oplossingen vinden als je als een kip zonder kop maar wat doet. Je brein is een superhandig instrument, maar is ook erg goed in doemdenken en jou onzeker maken. Zet je brein buitenspel door niet te geloven wat het je allemaal vertelt. Laat de controle los en vertrouw erop dat er een oplossing komt. Een oplossing die jij met je eenvoudige brein nooit had kunnen bedenken. Vanuit die rust, die ontspanning kun je via je intuïtie geïnspireerde acties ondernemen. Die gaan je bij de oplossing brengen, niet de acties vanuit stress en die je met je brein bedenkt.

Geïnspireerde actie vanuit vertrouwen

En zo kon het dat ik die nacht heerlijk heb geslapen en dat ik de volgende dag volop geïnspireerde acties ondernam die echt goed voelden. Daar herken je zo ook aan. Je voelt je heerlijk als je ze doet. Ik ben puzzelstukjes gaan verzamelen. Architect bellen, gemeente bellen, hypotheekadviseur bellen, boekhouder bellen. En nu is het nog even weer afwachten. En natuurlijk, het kan nog steeds een dikke nee worden, zo realistisch ben ik ook wel. Dan weet ik echt zeker dat dit niet voor mij bestemd is, dat er iets beters op mij ligt te wachten. En dat zal zich aandienen op precies het juiste moment, dat weet ik zeker.

Ooit was mijn realiteit heel anders

Hoe anders was mijn realiteit toen ik mezelf in een burn-out had gestort... Overal waren tegenslagen en doordat ik er niet mee om kon gaan kwamen er alleen maar meer en voelde ik me steeds slechter. Ik vertel erover in de gratis online masterclass 'een UIT-knop voor je brein'. Je kunt je aanmelden voor de masterclass door HIER te klikken.

Reacties