Probleem oplossen
Hoofdregisseur
04/12/2019
2 min
1

Drie tips om je problemen snel en stressvrij op te lossen

04/12/2019
2 min
1

Drie tips om je problemen snel en stressvrij op te lossen

Gaan jouw emoties met je aan de haal zodra je een probleem hebt? Met de drie tips uit dit artikel kun je je problemen snel en stressvrij oplossen. Bij Ellen had haar probleem al voor drie weken stress, ellende en ruzie gezorgd met haar ex-man. Ze waren verwikkeld geraakt in een stevige SMS-wisseling waarbij ze elkaar de Zwarte Piet toeschoven. Wiens probleem was dit en wie moest het dus oplossen? Om je iets meer van het verhaal te laten begrijpen zal ik het probleem kort voor je schetsen. Het probleem is hun dochter. Ergens was er iets misgegaan in de communicatie over een schoolvakantie. Beide gezinnen hadden hun vakantie geboekt terwijl dochter nog naar school bleek te moeten. Hoe moest het nu met haar in die week en vooral wiens probleem was dat? De emoties en allerlei oud zeer vlogen over en weer. Hoe meer ze me vertelde over de situatie hoe meer ik me realiseerde dat er drie mensen ongelukkig waren onder deze situatie. Mijn klant, de ex en hun dochter. Tijd voor actie dus! Met deze tips was het probleem in nog geen 5 minuten opgelost:

Tip 1: Blijf niet rond wroeten in het probleem zelf, daarmee maak je het groter

Als je blijft ronddraaien in je probleem dan zie je de oplossing niet en maak je het alleen maar groter. Er ontstaan spontaan vaak ook meer problemen die met het probleem samenhangen. Je voelt je hierdoor steeds gestrester omdat een oplossing steeds verder bij je vandaan lijkt te liggen. Vaak denk je dan achteraf: was het nou echt zo simpel? Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? Dat komt dus omdat je te lang blijft rond wroeten in het probleem en hoe erg het allemaal is.

Tip 2: Steek je energie in de oplossing

Vanaf het moment dat je het probleem accepteert voor wat het is (alleen feiten graag!) kun je je energie steken in de oplossing. Je kunt helderder nadenken en je zult zien dat de oplossing zich dan heel snel aandient. Wat is het resultaat dat je wilt bereiken? Welke oplossingen kun je hiervoor bedenken? Wat zou je een ander adviseren die met dit probleem bij jou komt?

Tip 3: Besteed maximaal 20% van je energie aan het probleem en 80% aan de oplossing

De gouden regel is dat je nooit meer dan 20% van je energie en tijd in het probleem moet steken en minimaal 80% in de oplossing. Dus signaleer dat je een probleem hebt en houd het puur bij de feiten. Dus niet wiens schuld is het en wat zijn de gevolgen en oh wat erg allemaal. Puur de feiten. En daarna richt je je alleen nog op de oplossing. stress probleem focusIk vroeg Ellen om de hele schuldvraag en haar emoties en het oud zeer even los te laten. Hoe zou zij het probleem oplossen als het haar schuld zou zijn? Ze schudde vervolgens zo een aantal oplossingen uit haar mouw. Eén daarvan was dat dochter wel een weekje alleen thuis kon zijn, gezien haar leeftijd moest dit geen probleem zijn. Grote kans ook dat ze dat helemaal geweldig zou vinden. Toen kwamen er nog wel even wat bezwaren, want wat zou de ex hiervan vinden? Hij had wel vaker lastig gedaan zei ze. Heel even dreigde ze weer in het probleem te belanden door er oud zeer bij te halen. Was hij niet degene die vond dat zij het moest oplossen? Dit was haar oplossing. Ik merkte dat ze verbaasd en opgelucht tegelijk was. Kon het echt zo simpel zijn? Zo zie je maar weer dat als je teveel blijft hangen in het probleem, je de meest voor de hand liggende oplossing niet ziet!

Coaching

Omdat ht vaak lastig is als je middenin iets zit, kan een coachgesprek uitkomst bieden. Klik HIER voor meer informatie over coaching. 

Reacties