Hoofdregisseur
02/06/2017
1 min
0

Wat is de reden dat jij elke dag uit je bed komt?

02/06/2017
1 min
0
Het is 7:00 uur. De wekker gaat. Gelukkig heb ik tegenwoordig een wekker die me heel rustig wekt, zodat ik langzaam weer in de wereld van de levenden kom. Vervolgens gun ik mezelf even de tijd om na te denken over wie ik ook alweer ben (écht haha) en wat ik hier ook alweer kom doen. Meestal ben ik voordat ik ga slapen nog superenthousiast over van alles en nog wat, maar ben ik dat 's morgens weer vergeten. Tegenwoordig sta ik er elke ochtend bewust even bij stil. Waar was ik gisteravond zo wild enthousiast over? En wat kan ik vandaag ondernemen om die plannen richting te geven? Op de één of andere manier begin je dan toch anders aan je dag... Je bent je er even weer van bewust wat je hier komt doen en waarom het belangrijk is dat je je bed uitkomt. Nu heb ik ook gewoon twee kinderen die naar school moeten, dus dat is ook een goede reden, maar daar heb ik het nu even niet over...

Ikigai

Gisteren las ik in het AD de column van David en Arjan (365 dagen succesvol). die ik al een tijdje volg en die mij altijd weten te inspireren. Het ging over 'ikigai', een kreet afkomstig uit Japan. Op het eiland Okinawa, in het dorpje Ogimi, leven de mensen gemiddeld langer dan elders in de wereld. Natuurlijk is gezond eten een belangrijke factor, maar het is opvallend dat deze mensen ook noemen dat ze langer leven omdat ze 'ikigai' hebben. Wat is 'ikigai'? Dat is vrij vertaald 'een reden om op te staan'! In dat kleine dorpje in Japan spreken de mensen met elkaar over hun 'ikigai'. Ze begroeten elkaar zelfs door naar elkaars 'ikigai' van die dag te vragen en dat benoemen ze vervolgens ook kort. Waarom is het vandaag belangrijk dat jij er bent? Welke waarde kom jij vandaag brengen aan de mensen om je heen? Dat kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld dat je vandaag je kinderen een leuke dag gaat bezorgen. Of dat je vandaag je huis 'ns grondig gaat poetsen. Als je maar elke dag even stilstaat bij je 'ikigai' van die dag.

Sta elke morgen op alsof je het expres doet

Als je dat 's morgens doet voordat je je bed uitkomt, heb je een intentie voor die dag en sta je heel anders op dan wanneer je die niet hebt. Wat mijn 'ikigai' voor vandaag is? Het schrijven van deze column en een aantal dingen uitwerken voor m'n bedrijf. En vanmiddag ga ik ongeveer 25 kinderen blij maken met een leuke volleybaltraining! Dat geeft me altijd weer erg veel energie... Sta dus elke dag op alsof je het expres doet (aldus David en Arjan). Voor mij werkt het erg goed! Dus, wat is jouw 'ikigai' voor vandaag? [sgmb id="1"]
Reacties