ergens tegenop zien
Hoofdregisseur
08/23/2019
3 min
0

Wat moet je doen als je ergens tegenop ziet?

08/23/2019
3 min
0

Wat moet je doen als je ergens heel erg tegenop ziet?

Pfffffff.... Ik zag er echt als een enorme berg tegenop. In een gezellige bui tijdens een etentje had ik toegezegd om als vrijwilliger een bardienst te draaien tijdens een jaarlijks evenement in ons dorp. Traditioneel vindt aan het eind van de zomervakantie Bourgondisch Beilen plaats. Een weekend vol eten, drinken en gezelligheid. Op de vrijdag was ik zelf vanaf 's middags 17:30 aan het feesten geweest en pas tegen half 4 's nachts (of 's ochtends) lagen we in bed. De hele zaterdag liepen we achter de feiten aan en ons hele ritme was verstoord.

Er ontstond een hele negatieve film in m'n hoofd

Dan merk je dat je toch geen 18 meer bent. Maar ja, 's avonds dus nog een bardienst, met het vooruitzicht van weer pas tegen de ochtend naar bed. Ik had daar zó geen zin in... Ik zag ook voor me hoe het helemaal niet leuk zou worden. War als ik niet bij m'n man en onze vrienden achter dezelfde bar kon staan. Straks moest ik alleen in die buitenbar in de stromende regen. Hoe meer ik dacht hoe negatiever de film werd en hoe groter mijn tegenzin.

De zoektocht naar uitwegen

Dus begon ik uitwegen te zoeken. Zou ik me ziek melden? Ik was wel heel moe nog... M'n vriendin ge-appt die in het bestuur van Beleef Beilen zit. Kon zij m'n dienst niet overnemen? Nee, dat kon niet. Had ze dan misschien het nummer van de voorzitter? Misschien was er nog een reservelijst. Ondertussen vroeg ik m'n dochter of zij zin had om achter de bar te staan. Maar ze had al andere plannen. Het nummer van de voorzitter kwam, ik appte, maar helaas er was geen reservelijst en ze hadden me echt nodig.

Huppetee

Ik kwam er met geen mogelijkheid onderuit. Ziek melden als je het niet bent is geen optie, dus huppetee, opfrissen, snel nog even wat eten en gaan. Er bleek geen buitenbar te zijn en het regenen was gestopt. We bleken tafels te moeten bedienen en de druk werd meteen opgevoerd toen een vriend aangaf dat er de voorgaande keren zoveel geklaagd werd, dat het niet snel genoeg ging. Ik zag het al helemaal voor me. Dat kon nog wat worden. Maar we bedachten samen wat het beste systeem zou zijn en mijn man kwam met een briljant idee.

Het werd al leuker

We namen allemaal een rij, we gingen ons voorstellen aan elke tafel en ons systeem uitleggen. Elke tafel kreeg een briefje en daar moesten ze zelf hun bestelling opschrijven. Op de hoek van de tafel leggen waar de bediening het op zou halen. Het werkte fantastisch en de mensen werden steeds vrolijker. Het contact met de tafels was zo leuk dat de briefjes steeds grappiger werden. Vier bier, een Radler 0.0 en een cola 0.0, alstublieft mevrouw. Met een hartje erbij. Tussendoor helpen met het beantwoorden van de vragen van de quiz. Ik heb zelden zo gestraald denk ik, wat was het leuk.

Humor is mijn brandstof

Na de quiz stonden we allemaal achter dezelfde bar en daar hadden we samen tijdens het keihard doorwerken enorm veel lol. Wat een feest was het, wat een leuke mensen allemaal. Na afloop alles samen opruimen en schoonmaken en nog even nazitten. Weer volop gezelligheid en vrolijkheid. En humor... heel veel humor. Humor is brandstof voor mijn motor, dus ik voelde me energieker dan ooit. Na een hele avond keihard werken. Als je doet wat je leuk vindt kost het je geen energie, maar levert het je energie op. En zo werd deze avond waar ik met alle macht onderuit had proberen te komen één van de leukste avonden van m'n leven.

De lessen

Welke lessen ik hieruit heb gehaald? Want hoewel de titel er eentje doet vermoeden heb ik tijdens het typen nog een aantal lessen ontdekt. De eerste is dat het zonde is om aannames te doen (buitenbar, regen, klagers) en al een hele film te maken van hoe vreselijk het zal gaan worden. Ik had dit voor geen goud willen missen. De tweede les is dat als je probeert ergens onderuit te komen, maar het lukt op geen elke manier dat je je dan vooral niet ziek moet melden. Het zou weleens precies de bedoeling kunnen zijn dat jij juist dat gaat doen waar je zo hard onderuit probeert te komen. De derde les is dat ik heel veel energie krijg van humor en van gezellige mensen en dat ik dat meer ga opzoeken. En dan is er ook nog een vierde les. En dat is dat ik geen alcohol nodig heb om helemaal los te komen en volledig mezelf te zijn. Ik heb deze avond zonder alcohol meer plezier gehad dan de avond daarvoor met. En ik was de volgende dag een stuk frisser...

In alles zit een les

En dan denk je misschien. Leuk voor je Cindy, dat je zo'n leuke avond hebt gehad, maar wat heb ik eraan? Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je overal van kunt leren, als je er maar voor open staat. En dat je je niet moet laten leiden door je negatieve hersenspinsels over hoe niet leuk iets misschien gaat worden. De magie ligt vaak buiten je comfortzone. Het overwinnen van je angst kan je een enorme boost geven. In een coachgesprek help ik je graag met datgene waar je zo tegenop ziet. Ik kan je zelfs helpen het anders in je hoofd te zetten.

Reacties