depressie voorkomen
Hoofdregisseur
04/19/2019
2 min
1

Hoe je een depressie kunt voorkomen

04/19/2019
2 min
1

Hoe je een depressie kunt voorkomen

Als je jezelf dag in dag uit nare dingen vertelt, dan is het logisch dat je op een gegeven moment depressief wordt. Zal ik je eens vertellen waarom dat logisch is en hoe je een depressie kunt voorkomen? Kun je je nog herinneren dat je zwanger was en dat ineens de halve wereld zwanger leek te zijn? Of dat je op zoek was naar een nieuwe auto en dat er ineens overal dat soort auto's opdoken? Dat komt omdat je brein graag bewijzen voor je zoekt. Het wil jou graag tot dienst zijn. En dit mechanisme van je brein is ook de reden dat je jezelf depressief kunt denken. Helaas heb ik hier zelf ervaring mee. Op een bepaald moment in mijn leven was ik volledig gefocust op alles wat er niet goed was. Totdat ik op een gegeven moment helemaal geen lichtpuntjes meer zag en ik op de bodem van een hele diepe donkere put belandde. Ik heb een uur lang huilend bij een psychiater gezeten die me aan de anti-depressiva wou hebben. Dat wou ik absoluut niet. Geen idee waar die wilskracht ineens vandaan kwam, maar ik ben blij dat ik daar niet aan ben begonnen. Ik ontdekte mijn eigen uitweg uit die diepe put. En die was eigenlijk niet meer dan logisch...

Waar je je aandacht op richt wordt je werkelijkheid

Als je brein doorheeft dat iets je meer dan gemiddeld bezighoudt, dan gaat daar meer energie naartoe. Dat is iets wat onbewust gebeurt. En als er meer energie naar dat onderwerp gaat, dan wordt dat jouw werkelijkheid. Er komt steeds meer van in je gedachten omdat je brein denkt dat jij dat wil. Zolang het over leuke dingen gaat dan is dat een heel mooi mechanisme. Het is wat minder als het om nare dingen gaat. Helaas maakt je brein daarin geen onderscheid.

Waar je je aandacht op richt daar krijg je meer van

En zolang je brein denkt dat je dat onderwerp interessant vindt, blijft die energie daar naartoe gaan. Als die focus bij jou ligt op hoe rot je je voelt, dan komt er steeds meer om je rot over te voelen. Je brein zegt als het ware tegen je: "O, vind je dit niet leuk? Weet je wat ook niet leuk is? En dit is ook niet leuk, en dit en dit..." Zolang je brein denkt dat daar alle aandacht naartoe moet, zal het steeds meer bewijzen hiervoor gaan zoeken en vinden. Er komt als het ware steeds meer om je ellendig over te voelen.

Richt je aandacht op wat je blij maakt

Nu lijkt het alsof je een willoos slachtoffer bent van alles wat je brein doet, maar jij bent er zelf ook nog. Je kunt je brein sturen door je aandacht bewust te verleggen van wat je niet meer wilt naar wat je wél wilt! En nu zul je niet in een dag van je depressieve gedachten en gevoelens af zijn, ik weet zelf hoe diep zo'n put kan zijn, maar in een maand kun je een heel eind komen. Dat weet ik uit ervaring.

Sta dagelijks stil bij wat er wel goed is

Koop een mooi notitieboekje voor jezelf en schrijf hier dagelijks in waar je die dag dankbaar voor bent. In het begin kun je misschien met moeite twee dingen bedenken, maar dat worden er steeds meer. Begin niet te groot. Houd het bij het dak boven je hoofd, de verwarming die brandt en die lekkere kop koffie. Je laat hiermee je brein weten dat je nu geïnteresseerd bent in iets anders. Daardoor zal je brein je langzamerhand steeds meer dingen laten zien om blij van te worden. En dan zal het tegen je zeggen: "O, vind je dit leuk? Weet je wat ook leuk is? En dit is ook leuk, en dit en dit..." En deze laatste tip is precies wat mijn uitweg uit die put was. Door me te focussen op het licht boven de put in plaats van de duisternis in de put begon ik langzamerhand de mooie dingen van het leven weer te zien. Er kwamen ook daadwerkelijk steeds meer mooie dingen op mijn pad. Dus als je iets niet meer wilt, verleg je aandacht dan naar datgene wat je wél wilt! 

Heb je naar aanleiding van dit artikel behoefte aan een coachgesprek? Klik dan HIER voor meer informatie.  

Reacties