fysieke klachten door stress
Hoofdregisseur
01/12/2021
3 min
0

Lichamelijke klachten in relatie tot stress

01/12/2021
3 min
0


Lichamelijke klachten in relatie tot stress

Iedereen heeft wel ergens een zwakke plek in z'n lichaam die bij stress gaat opspelen. Voor de een is dat de nek of het hoofd, wat dan resulteert in hoofdpijn of migraine. Voor de ander is het de rug of de maag of nog iets anders. Ik ben bekend met allemaal, hoera de jackpot! Maar in plaats van dat vervelend te vinden heb ik besloten dat mijn lichaam de perfecte boodschapper is. Mijn lichaam vertelt me haarfijn dat er iets niet in balans is in mij. Als je goed leert luisteren kom je erachter waar je aan mag werken.

Stress zet zich vast in je lichaam

De onbalans in je lichaam uit zich als een bepaald symptoom. Stress is het ophopen van spanning die je lichaam niet kwijt kan en dat zet zich vast. Dat voel je in je hoofd, je nek of je rug of waar het zich dan ook maar uit bij jou. Wat de meeste mensen vervolgens doen is het bestrijden van de symptomen. Huppetee, paracetamolletje erin en door!

Bij symptoombestrijding ga je voorbij aan de boodschap

Op zich is er niks mis met het bestrijden van pijn, maar als je nooit iets doet aan de onderliggende oorzaak, dan mis je een belangrijke afslag. Je negeert dan de boodschap die je lichaam voor je heeft. En als je de boodschap negeert, zal je lichaam op den duur steeds harder gaan schreeuwen. Bovendien mis je een prachtige kans om jezelf te ontwikkelen en te leren.

Last van m'n onderrug

Zo had ik zelf een maand of wat geleden ineens enorme last van m'n onderrug. Ik kon nauwelijks rechtop staan en ik kon m'n eigen sokken nauwelijks aan doen. Dus ik ging in de weer met warme kruikjes en de infraroodlamp terwijl ik stug doordenderde.

M'n lichaam begon te schreeuwen

De rugpijn werd niet veel beter en op een avond kreeg ik ook nog migraine. Bij mij begint dat met lichtflitsjes voor m'n ogen. Ook nu ging ik nog stug door. Even een was ophangen en nog even dit en dat. Meestal stoppen de lichtflitsjes dan vanzelf en gelukkig gebeurde dat nu ook. Maar een uur later begon het weer opnieuw, weer lichtflitsen voor m'n ogen. En nog steeds ging er geen lichtje branden dat m'n lichaam duidelijk de noodklok luidde.

Wat wil je lichaam je vertellen?

Ik deelde m'n verhaal op Instagram en daar kreeg ik van een volger de vraag: "wat wil je lichaam je vertellen?" Nou jaaaa, die vraag heb ik anderen al zo vaak gesteld, maar in dit geval was ik er zelf echt even blind voor. Dus nee, ik ben geen heilige, ik heb ook m'n blinde vlekken en menselijke trekjes. Gelukkig maar...

Ik zat teveel in de controle modus

Die middag heb ik me op de bank geïnstalleerd, met een kruik tegen m'n rug en ik ben gaan voelen. Hardop stelde ik de vraag "wat wil deze rugpijn me vertellen?" Ik heb de intentie uitgesproken dat ik het antwoord op die vraag graag wou ontvangen. En dat antwoord kwam. In verschillende fragmenten. Via wat iemand zei op TV, via een Facebookvideo, iets wat ik toevallig las. En het werd me steeds duidelijker dat ik weer eens teveel in de controle stand had gestaan.

Vanuit worsteling in plaats van vanuit vertrouwen

In mijn leven is genoeg gaande om stress van te krijgen. Een scheiding, geen eigen woonruimte, voor het eerst in m'n leven financieel op eigen benen staan. En waar ik me voor had genomen om de controle los te laten en te laten ontstaan wat het leven voor me in petto heeft, was ik in de kramp geschoten. Controle willen hebben, zoeken, denken, puur vanuit m'n hoofd.

Waar stress is, is geen flow

En aangezien alles energie is (ook je gedachten en je emoties), manifesteert worsteling en stress zich in je realiteit. Als je eenmaal aan het worstelen bent zit er steeds meer tegen. Daardoor moet je nog meer worstelen en daardoor wordt je realiteit steeds minder relaxed. Je lichamelijke klachten zullen eerder toenemen dan afnemen.

Je lichaam trekt aan de noodrem

Met het risico dat je lichaam aan de noodrem trekt. Dan krijg je een burn-out of een depressie of een hartaanval of iets anders heftigs. Neem je lichaam daarom altijd serieus. Het wil je iets vertellen. Vraag je dan altijd af of je aan het worstelen of aan het drijven bent. Gaat alles moeizaam of moeiteloos?

Go with the flow

En hoe tegennatuurlijk het ook klinkt, ga drijven... Sluit vrede met alles wat zich aandient in je realiteit. En bovendien, neem het allemaal niet te persoonlijk (mijn pijn, mijn stress, mijn, mijn, mijn...). Daarmee verzwaar je de energie waardoor het langer blijft plakken. Go with the flow... En dan zal je leven langzamerhand dat gaan weerspiegelen, Dan zal alles makkelijker worden.

Wil je hiermee aan de slag? Vraag dan een coachgesprek aan.

Reacties