bedelen om liefde
Hoofdregisseur
05/24/2019
2 min
0

Waarom je geen recht hebt op liefde en waardering van een ander

05/24/2019
2 min
0

Waarom je geen recht hebt op liefde en waardering van een ander

Waarom krijg ik geen knuffel? Krijg ik geen kus? Die vraag heb je vast weleens gesteld. Op zich onschuldig, maar wat je eigenlijk doet is de ander vragen om jou liefde en waardering te geven. En als je het niet krijgt, dan verbind je daar voor jezelf allemaal conclusies aan. Op dit punt gaat het in veel relaties mis. Een voorbeeld uit de praktijk... Inge had de hele dag op de kinderen van haar zoon gepast. Hij kwam ze aan het eind van de dag ophalen, ze praatten wat en hij zette de kinderen in de auto en wou instappen. Krijg ik geen knuffel? vroeg ze. Hij gaf haar een knuffel, maar het voelde toch anders nu ze erom had moeten vragen. Waarom deed hij dat niet uit zichzelf? Ze had verdorie de hele dag opgepast, dan verdiende ze toch waardering? Het liet haar niet los. Ze had het erover met haar man, ze appte erover met haar dochter. En ondanks dat ze steeds te horen krijgt dat ze er niet zo zwaar aan moet tillen laat het haar niet los.

Hij houdt niet van me

Inge had in dit voorbeeld behoefte aan waardering van haar zoon, aan zijn warmte en liefde. Toen ze niet spontaan de verwachte kus en knuffel kreeg trok ze allemaal conclusies voor zichzelf. Ze had gedachten als 'hij houdt niet van me' en 'ik ben alleen goed genoeg om op z'n kinderen te passen'. En precies deze gedachten zorgden ervoor dat ze zich doodongelukkig en naar voelde.

Ik ben niet goed genoeg

Onder deze gedachten zitten de diepgewortelde overtuiging van Inge dat ze niet goed genoeg is. Een overtuiging die in heel veel mensen zit. Je hebt ervaringen opgedaan in het verleden waar je die conclusie aan verbonden hebt. Dat kan een vader zijn die het onbegrijpelijk vindt dat je die simpele rekensommen niet snapt en dat duidelijk laat blijken. Of een leraar die jou een keer dom of lui heeft genoemd.

Ik houd niet van mij

Een hele mooie manier om je gedachten te onderzoeken op waarheid is ze omdraaien. Hij houdt niet van mij wordt dan 'hij houdt wel van me'. Er is vaak genoeg bewijs voor te vinden dat het tegenovergestelde ook waar is. Maar een interessantere omdraaiing vind ik deze: 'Ik houd niet van mij'. Dat is vaak namelijk wat er aan de hand is.

Afhankelijk van liefde, warmte en waardering van anderen

Iedereen heeft liefde, warmte en waardering nodig. Maar als je het niet van jezelf krijgt, als je niet van jezelf houdt, dan ben je hiervoor afhankelijk van anderen. En dat is een hele lastige. Je maakt jezelf hiermee erg kwetsbaar. Dan zul je jezelf steeds heel rot voelen als je kritiek krijgt of als de verwachte kus of knuffel uitblijft.

Jij bent jou liefde verschuldigd

De enige op wie je 100% zou moeten kunnen vertrouwen als bron voor liefde ben jij. Jij gaat niet weg, jij blijft altijd en onvoorwaardelijk bij jou. Als jij jouw eigen bron van liefde zou zijn dan is kritiek ineens niet erg meer. Dan is het jammer dat iemand je geen kus of knuffel geeft, maar het is geen probleem.

Liefde kun je niet nemen, dat moet je geven

Aan Inge vroeg ik waarom ze haar zoon niet gewoon zelf een knuffel gaf. Waarom moest hij het haar geven? Als jij behoefte hebt aan een knuffel kun je ook een knuffel géven. Ze stelde zich in die situatie te afhankelijk op van haar zoon. Dat had ze nog nooit zo bekeken. Liefde kun je niet nemen, dat moet je geven! En dat is een stuk eenvoudiger als je genoeg liefde voor jezelf hebt.

Je doet het zelf

Je kunt echt een hele hoop ellende voorkomen als je het binnen in jezelf onder controle hebt. Een uitspraak van buddha is: "The mind is the source of happiness and unhappiness". Het is wat lastig vertalen, maar het komt erop neer dat er goed nieuws is. Je kunt je eigen geluk maken. Helaas is er ook slecht nieuws, want ook je ongelukkig voelen doe je zelf.

BAAS in eigen hoofd

Het is dus tijd om je hoofd onder controle te krijgen, om daar de BAAS te worden in plaats van het slachtoffer. Met mijn programma BAAS in eigen hoofd leer je precies dat. In vier praktische en heldere stappen. HIER lees je er alles over.

Reacties