perfectionisme
Hoofdregisseur
05/31/2019
3 min
0

Perfectionisme is echt geen goede eigenschap

05/31/2019
3 min
0

Perfectionisme is echt geen goede eigenschap

Perfectionisme, lang dacht ik echt dat het een goede eigenschap was. Ik ben het een groot deel van mijn leven geweest, perfectionist. In sollicitatiegesprekken noemde ik het zonder blozen als positieve eigenschap. Dat het dat niet is heb ik aan den lijve ervaren toen ik eind 2013 een burn-out kreeg. Mede dankzij mijn zogenaamd zo positieve eigenschap. Want sjongejonge, wat kun je jezelf hiermee in de weg zitten.

Ik dacht dat ik een beoordeling kreeg voor het mooiste kind en het schoonste huis

Ik dacht dus serieus dat anderen mij zouden beoordelen op hoe mooi bijvoorbeeld mijn kinderen eruit zagen. Dus zagen ze eruit om door een ringetje te halen. Of dat ze me zouden beoordelen op hoe schoon mijn huis was. Alsof je daar punten mee zou kunnen scoren ofzo. Dus ging ik m'n huis poetsen voordat er visite kwam. Wat je veel beter kunt doen als de visite weer weg is. Met hun kinderen met plakhanden die overal chips morsen.

Perfectionisme is een strategie om waardering van anderen te oogsten

Als je alles perfect doet kun je veel waardering en complimentjes oogsten. Alhoewel, de keren dat ik een compliment kreeg voor m'n schone huis kun je op één hand tellen. Of dat je de hele dag hebt lopen poetsen en het valt niemand op. Ja jeetje zeg, daar deed ik het niet voor... "Wat ruikt het hier weer fris hè?", zei ik dan. Of: "zie je niet dat alles weer schoon is?".

Perfectionisme is een strategie voor het vermijden van kritiek

Als je alles prefect doet dan hebben ze ook niks te zeiken. Voor perfectionisten is kritiek het einde van de wereld. Echt... Want dat zien we als een afwijzing van onszelf. Dat het ook aan de ander kan liggen komt niet in ons op. We hebben gefaald en niemand vindt ons nog leuk, nooit meer. Dat soort gedachten.

O wee als je dan ook nog kritiek krijgt

Zo heb ik in 2014 nog een hele middag huilend in bed gelegen omdat ik kritiek had gekregen. Ik zal in de organisatie van onze wijk voor het dorpsfeest en ik liep me al weken de benen uit de naad zoals we dat hier zeggen. Om alles perfect te regelen. Komt er iemand op me af gestormd terwijl ik aan het schilderen was. Waar was ik mee bezig en de toon die ik aansloeg in m'n mails was vreselijk en ik was een vreselijk mens. Of dat allemaal echt gezegd is weet ik niet, dat is wat ik hoorde. Het kwam nooit meer goed vertelde ik mezelf.

Het komt niet in je op dat het misschien niet aan jou ligt

Jaren later sprak ik diegene. Ze bood haar excuses aan. Ze had zo niet moeten reageren, haar oma was destijds net overleden en de kat was zoek. Toen ik haar vertelde dat ik het haar vergaf omdat het me enorm veel geleerd heeft was ze heel erg opgelucht. Het bleek dat zij er ook heel lang mee had gezeten. Ze gaf toe dat het vooral haar frustratie was geweest. Maar dat komt op zo'n moment dat de wereld aan het vergaan is in je hoofd niet bij je op. De bewuste aanvaring is in het achter me laten van m'n perfectionisme nog vaak onderwerp van gesprek geweest. Het heeft me veel inzichten gegeven. Het is zo mooi om het dan met wederzijdse vergeving af te kunnen sluiten.

Met je perfectionisme compenseer je je gebrek aan liefde en waardering voor jezelf

Het belangrijkste wat ik ervan geleerd heb is dat je met perfectionisme bij anderen probeert te halen wat je van jezelf niet (genoeg) krijgt. En dat is liefde en waardering. Als je dat niet voldoende bij jezelf vindt, bijvoorbeeld doordat je ooit de boodschap hebt opgepikt dat je niet de moeite waard bent, dan moet je het buiten jezelf zoeken. Dan moet je het doen met het verzamelen van complimenten en het op afstand houden van kritiek. En dat is een hele kwetsbare positie waar je jezelf dan in bevindt. Het ligt namelijk overal op de loer... kritiek. En weet je? Als je je liefde en waardering uit jezelf haalt, dan interesseert het je helemaal niks. En dan is dat perfectionisme ook niet meer zo nodig. Eerlijk? Bij mij slaat het weleens door naar de andere kant, dat ik het minimale doe. Veel minder complimenten. Maar who cares? Ik heb mij...

BAAS in eigen hoofd

Met mijn programma BAAS in eigen hoofd laat je zaken als perfectionisme met hele praktische tools achter je. Meer weten? Klik HIER voor meer informatie.

Reacties