Hoofdregisseur
10/09/2017
4 min
0

Vertrouwen als basis voor succes

10/09/2017
4 min
0

Vertrouwen is de basis voor alle succes

Wat je ook onderneemt in je leven, de uitkomst is afhankelijk van vertrouwen. Vertrouwen van anderen in jou, maar vooral vertrouwen van jou in jezelf. Als je op voorhand al geen vertrouwen hebt in iets wat je wilt gaan ondernemen, dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. Alles wat je doet zul je namelijk doen met in je achterhoofd dat het toch niks gaat worden. En het zal waarschijnlijk geen verrassing voor je zijn als ik zeg dat het dan ook niks wordt. Het geheim van succesvolle mensen is dat ze vertrouwen hebben in zichzelf, in datgene wat ze gaan ondernemen en dat ze zich omgeven met mensen die in ze vertrouwen.

Bizar experiment

Als je wel vaker iets van mij leest, dan weet je dat ik fan ben van Victor Mids, de man van Mindf*ck en sinds kort van het Beste Brein. Hij weet telkens weer het bewijs te leveren dat we helemaal niet zulke bewuste denkers zijn, dat een groot deel van wat we doen wordt bepaald door ons onderbewuste. Illusionisten kunnen ons daarom gemakkelijk voor de gek houden. Rondom het thema positiviteit en vertrouwen had hij laatst een bizar experiment.

Cheerleaders

Hij liet een vrouw die niet kon basketballen tien keer op de basket schieten. Ze schoot geen enkele bal raak. Vervolgens werd ze geblinddoekt en werd ze aangemoedigd door cheerleaders. Ze schoot nog steeds geen bal raak, maar ze lieten haar geloven dat de derde bal raak was. Geblinddoekt! Hij moedigde haar ook steeds aan met positieve opmerkingen als "Oeh, bijna! Dat scheelde echt niet veel!" Ook als het meters naast was. Daarna liet hij haar weer op de basket schieten zonder blinddoek. De cheerleaders hadden er vertrouwen in, Victor ook en je zag dat het vertrouwen bij de vrouw zelf ook groeide. Ze schoot vervolgens zo een paar ballen in de basket.

Professional

Hoe het de andere kant op ook werkt, werd pijnlijk duidelijk toen ze het tegenovergestelde deden met een professionele basketbalspeler. Die schoot zonder enige moeite tien van de tien ballen in de basket. Toen ze hem blinddoekten werd hij niet bepaald positief aangemoedigd door de cheerleaders. Victor maakte opmerkingen in de trant van: "Ojee, dat lijkt nergens op!". De basketballer mocht het na de geblinddoekte serie nogmaals proberen, zonder blinddoek. De cheerleaders spraken uit dat ze er geen vertrouwen in hadden en aan het gezicht van de basketballer zag je dat hij het vertrouwen in zichzelf ook wat kwijt is. Hij schoot ook daadwerkelijk bijna geen bal meer raak!!

Sporters die onderpresteren

Dit is waarom grote sporters soms ineens ver onder hun kunnen gaan presteren. Er is iets in hun hoofd geslopen van geen vertrouwen. Dat kan gebeuren met hele teams. Het Nederlands elftal heeft daar enorm veel last van. Als een heel land, onder aanvoering van alle voetbalcritici van al die praatprogramma's op TV, geen vertrouwen meer zegt te hebben in je prestaties, dan moet je wel heel sterk in je schoenen, eh hoofd, staan om nog vertrouwen in jezelf te hebben. Goede prestaties van zo'n team blijven dan vrijwel zeker uit. Een paar jaar geleden had het hele team een wonderarmbandje om waar ze collectief in geloofden. Toen leverden ze een wereldprestatie!

Het zie je nou wel effect

Ik schreef al eens een heel blog over, het zie-je-nou-wel-effect. Als je in je hoofd al weinig vertrouwen hebt in je eigen kunnen, door externe of interne oorzaken, dan zul je minder presteren. Je gaat fouten maken. En elke fout gaat zich vastvreten in je hoofd: "Zie je nou wel? Ik kan het niet...". Als je dit te lang laat voortduren, ben je op den duur het hele vertrouwen in jezelf volledig kwijt. Dat is waarom een goede (mental) coach zo belangrijk is.

Voorbeeld

Mijn dochter van veertien kan goed volleyballen. Ze volleybalt bij een regionaal talentcentrum en ze heeft zelfs een tijdje op Papendal getraind bij de selectie van Pré-Jeugdoranje. Ze legt de lat voor zichzelf heel erg hoog. Zo hoog dat ze het zichzelf nauwelijks toestaat om fouten te maken. Toen ze 11 was vergeleek ze haar eigen prestaties met die van het Nederlands damesvolleybalteam. Dat werkt natuurlijk superdemotiverend, want dat is niet realistisch op je 11e. Ook niet op je 14e trouwens... In de afgelopen jaren is ze mentaal wel wat harder geworden gelukkig. Dat komt vanzelf als je afvalt op Papendal en niet geselecteerd wordt voor bepaalde grote toernooien. Ze begon zichzelf gelukkig ook wat meer fouten toe te staan.

Video van het basketbalexperiment

Sinds enige tijd traint ze samen met een vriendin mee met het eerste damesteam van de plaatselijke club. Die spelen tweede divisie en dat is aardig hoog. De trainer is onder de indruk van beide dames, maar wil ze mentaal ook harden. Hij is niet zo scheutig met complimenten. Heel langzaam is in het hoofd van mijn dochter geslopen dat ze niet goed genoeg is en dat bij haar toch alle mislukt als ze bij dames 1 traint. Ik heb haar vorige week de video van het basketbalexperiment laten zien. "Dat gebeurt bij mij ook!" zei ze na afloop.

Fantastisch gespeeld

De trainer heb ik de video ook laten zien. Hij wist genoeg. Afgelopen zaterdag heeft hij haar meegevraagd naar een wedstrijd en haar in de basis gezet. Hiermee gaf hij haar vertrouwen. Ze heeft fantastisch gespeeld en mocht na afloop veel complimenten in ontvangst nemen. Een teamgenoot benoemde haar tot topscorer van de wedstrijd. De trainer heeft haar een groot compliment gegeven en zei dat er eindelijk uit was gekomen wat er altijd al in zat. Ze gloeide van trots en zelfvertrouwen. De komende tijd kan ze hier nog wel even op teren. Maar nieuwe zaadjes van wantrouwen, negativiteit en het zie-je-nou-wel-effect liggen altijd op de loer. Het is zaak dat ze die tijdig ontdekt en uitroeit.

Aap in je hoofd

Zo werkt dat niet alleen bij sporters, maar ook bij jou en mij. We hebben allemaal zo'n aap in ons hoofd die ons wil laten geloven dat er zogenaamd gevaar dreigt. Dat is namelijk wat die aap graag doet en ook hoe je brein van oudsher (de oertijd) geprogrammeerd is. Ik leg dit uitgebreid uit in mijn 5-daagse RUST in je hoofd challenge. Het is jouw taak om die aap in bedwang te houden, om hem niet de hele toko daarboven over te laten nemen. Je bent zo sterk! Veel sterker dan die aap je wil laten geloven...
Reacties