stressvrije vakantie
Hoofdregisseur
07/12/2019
3 min
0

5 Tips voor een stressvrije vakantie

07/12/2019
3 min
0

5 Tips voor een stressvrije vakantie

Eindelijk, na een jaar van hard werken is het nu toch echt tijd voor die welverdiende vakantie. Op Instagram en Facebook zie je de eerste foto's van je virtuele vrienden en kennissen al voorbij komen. Wat hebben ze het allemaal fantastisch voor elkaar. Zo stressloos ook. Alleen maar lachende en genietende mensen en een fantastische omgeving en prachtig weer. Zo wordt jouw vakantie ook. Je ziet het al helemaal voor je. Totdat... 5 Tips voor een stressvrije vakantie.

Tip 1: Vertrouw social media niet

Wat je op social media ziet zijn de hoogtepunten van de vakantie van die anderen. Die foto met dat fantastische weer kan ook genomen zijn tussen twee regenbuien door. Even wachten tot de zon schijnt, gauw foto maken. Of dat het zo bloedheet is dat het wel mooi lijkt, maar dat het in werkelijkheid afzien is. Wat je ook niet ziet is dat het gelukkige stel op de foto 5 minuten daarvoor nog ruzie had. Of dat ze een uur in de hitte hebben moeten klimmen om deze foto te maken, zoals de foto boven dit artikel... in een hitte van rond de 45 graden. Nou ja, geen uur, maar wel te lang. Leuk plaatje, maar je moet er wel wat voor over hebben.

Tip 2: Alledaagse dingen gaan gewoon door, calculeer dat in

Als je aan vakantie denkt dan vergeet je even dat je daar ook gewoon te maken hebt met bad hairdays, dat je ook in die 40 graden hitte je krullen moet föhnen (ik in elk geval wel, anders lijkt het ergens op). Dat je boodschappen moet doen, misschien even een was moet doen, afwassen, koken, in de rij staan voor de douches. Ongedierte... Dingen gestolen of verloren. Overlast van andere vakantiegangers, dingen die stuk gaan. Regenachtige dagen waarop je je dood verveelt.

Tip 3: Stress van tevoren en na afloop, het hoort erbij

Een week van tevoren begint het al, wat moet er allemaal mee, wat moet er nog gekocht worden omdat het daar vast niet te koop is, waar rijden we langs, rijden we overdag of 's nachts? Het huis moet nog schoon, er moet oppas komen voor de kat, de planten en de post. Welke kleding kun je nu beter niet aan doen omdat je het mee wilt nemen? Wat moet je nog snel allemaal uitwassen? En als je terug bent begint meteen de afterparty. Stapels post, bergen was en een lege bankrekening.

Zou je nog wel gaan?

Als je deze ellende allemaal leest zou je al bijna niet meer gaan... Maar dat is natuurlijk ook onzin. Dé tip voor een stressvrije vakantie is dat je juist deze ellende allemaal incalculeert, dat je er in je achterhoofd rekening mee houdt dat dat er ook gewoon allemaal bij hoort. Het is zoals het is en het komt zoals het komt. Geen hooggespannen verwachtingen. Dan kan het ook niet tegenvallen. Niet alles tot in de kleinste details plannen en niets aan het toeval overlaten. Laat het los, zie het als een avontuur.

Tip 4: Geniet van elk moment

Neem alles zoals het is. De kleine rampjes zijn op dat moment niet leuk, maar leveren altijd minimaal een interessant verhaal op. Alles hoort erbij. Het worden allemaal herinneringen, onderdeel van de film van je leven, van de film van je vakantie. Wees zoveel mogelijk aanwezig in het moment en zuig alles op. Ongeveer zoals een kind op vakantie zou gaan. Geef de controle ook gewoon eens, net als een kind, volledig uit handen. Wees niet altijd degene die alles tot in de details georganiseerd heeft. Laat ook eens een uitstapje of een onderdeel over aan je reisgenoten.

Tip 5: Laat los

Dus laat de controle los, laat ergernissen voorbij drijven, laat het perfecte plaatje los, laat alles los! Het komt altijd allemaal goed, precies zoals het moet. Het hoeft niet perfect. Juíst niet. Stress komt alleen maar voort omdat je verwachtingen niet matchen met de werkelijkheid. Je wilt iets wat je niet hebt (zon als het regent) of je hebt iets wat je niet wilt (regen). Als je kunt loslaten dan garandeer ik je een stressvrije vakantie, ondanks de tegenslagen die er ongetwijfeld zullen zijn!

BAAS in eigen hoofd

In de cursus BAAS in eigen hoofd leer je je hoofd door en door kennen. Het is een ware gevangenis met allemaal valkuilen en boobytraps waardoor je stress krijgt. Met praktische tools verander je je manier van denken en hoe je kijkt naar de wereld. De eerste module heet RUST in je hoofd. Als je deze tool onder de knie hebt hoef je voor rust niet meer op vakantie ;)

Reacties