roddelen
Hoofdregisseur
09/13/2019
3 min
0

Laten we stoppen met elkaar veroordelen en klein maken

09/13/2019
3 min
0

Stop met oordelen

In dit blog wil ik een oproep doen aan alle vrouwen (en mannen die zich als wijven gedragen). Een oproep om te stoppen met het kleiner maken en veroordelen van anderen. Met kleiner maken bedoel ik roddelen over een ander, het veroordelen, het maken van denigrerende opmerkingen en het toewerpen van alles zeggende blikken. Op het eerste gezicht zitten er voor de roddelaar alleen maar voordelen aan. Het verbindt zo lekker en je steekt er zelf ook zo goed bij af. Maar als je beter kijkt is het voor alle betrokken partijen zó vreselijk zonde.

Het roddelcircuit

Ik neem je mee naar afgelopen woensdag. Ik was op pad met drie vrouwen, waarvan ik er twee voor deze avond nog niet kende, hoewel we in hetzelfde dorp wonen. Op de terugweg raakte ik in gesprek met de vrouw met wie ik de achterbank deelde. Ze was verbaasd dat ik haar niet kende, want ik had de verhalen vast wel gehoord. Nu begeef ik me niet in het roddelcircuit, dus ik weet weinig van wat er zich daar afspeelt. Toen ze haar verhaal vertelde bleek dat ik er ooit weleens iets over had gehoord. Maar blijkbaar had ik het niet spannend genoeg gevonden om er iets van te vinden en dus had ik het niet opgeslagen.

Gelukkig maar

Stel dat ik de verhalen wél heel serieus had genomen en er een oordeel over had gehad. Wat zou dat ontzettend zonde geweest zijn. Misschien was ik dan niet mee gegaan naar die prachtige lezing, of had ik niet zo open met haar gesproken. Dan was ik er nooit achter gekomen wat een prachtig mens het is. Hoeveel ze (net als jij) de wereld te geven heeft.

Zuiver contact

Doordat ik geen vooroordelen had kon ik een zuivere connectie met haar maken, waardoor zij open en eerlijk haar verhaal kon vertellen. Ik weet niet of je dat ooit ervaren hebt, die zuivere connectie met een vreemde, maar dat is zóiets bijzonders! Dat ontzeg je jezelf als je je laat beïnvloeden door roddels en vooroordelen.

O, ben jij dat...?

Ze vertelde me dat mensen nog steeds op haar reageren vanuit dat verhaal van een paar jaar geleden. "O, ben jij..." en dan zo'n alles zeggende blik erbij. Dat raakt haar heel erg, met als gevolg dat ze zichzelf veel kleiner maakt dan ze verdient, dan de wereld verdient. Want geloof me, de wereld heeft dringend behoefte aan sterke vrouwen. Ze is, soms onbewust, nog steeds bezig met wat anderen van haar en haar plannen zullen vinden. En dat maakt me verdrietig...

Roddelmachine

Zelf heb ik er ook ervaring mee. Het heeft mij over de rand van de put van een diepe depressie geduwd. Het was halverwege 2014 en ik had al een paar maanden een burn-out. Toen ik op therapeutische basis even ging lunchen met de collega's waar ik het altijd heel leuk mee had gehad, bleek dat de roddelmachine niet had stil gestaan. Het werd me ook meteen duidelijk gemaakt dat ik niet moest denken dat het nu ineens weer als vanouds was.

Aangeklaagd en veroordeeld

Er werd mij verweten dat ik hun adviezen niet had opgevolgd en dat ik weleens iets leuks deed terwijl ik niet aan het werk was. Zij moesten ondertussen wél werken en ik had het maar makkelijk. Ze zeiden het niet hardop, maar ik stelde me in hun ogen eigenlijk maar wat aan. Alsof ik mezelf thuis al niet genoeg aan het kwellen was met dit soort gedachten (wist ik toen maar wat ik nu weet over al die handige tools uit BAAS in eigen hoofd*). Ik werd veroordeeld zonder eerlijk proces. Don't judge my path if you haven't been on my journey...

Depressie

Het stond een goed herstel en terugkeer in het bedrijf in de weg. Het resultaat was, na een flinke depressie, dat ik besloot om daar niet meer terug te keren. Dat ik daar nu enorm blij mee ben hoef ik je niet te vertellen denk ik. En dat is ook waarom ik nu geen wrok meer koester richting mijn ex-collega's. Zo zit het leven ook in elkaar. Als ergens een deur sluit, opent er ergens ander weer een nieuwe deur.

Mijn prachtige missie

Na het mooie achterbankgesprek van afgelopen woensdag werd ik me ineens weer even heel bewust van mijn prachtige missie. En dat is om vrouwen (en een enkele man) te helpen zichzelf supersterk te maken, om zichzelf gelukkig te leren denken. Sterke vrouwen voeden sterke dochters en zonen op en het is mijn droom dat die mooie zorgzame, liefdevolle vrouwenenergie de wereld een stukje mooier zal maken.

Reacties