Hoe je gedachten je leven beïnvloeden

Hoe je gedachten je leven beïnvloeden

Je wordt 's ochtends wakker en dan begint het feest al, gedachten... En dat blijft de hele dag doorgaan totdat je eindelijk in slaap valt. Als je gedachten je niet wakker houden tenminste. En als het nou nog allemaal leuke gedachten waren... En dan ga ik je ook nog vertellen dat je gedachten je leven beïnvloeden. In alle opzichten, echt... Hoe dat werkt en wat je eraan kunt doen zal ik je vertellen.

Een gedachte is onschuldig totdat jij 'm gelooft

Ze poppen willekeurig en ongevraagd op in je hoofd, gedachten. Net als wolken aan een blauwe lucht. Je kunt de gedachten, net als de wolken, voorbij laten drijven zonder er aandacht aan te besteden. Zolang je dat doet, zolang je de gedachte kunt observeren zonder er waarde aan te hechten, dan is een gedachte onschuldig. Vanaf het moment dat jij de gedachte gelooft ben je verloren. Dan ga je er emoties bij voelen en ga je er dingen uit het verleden bij halen en dingen voor de toekomst aan vast koppelen. Je voedt als het ware die wolk met van alles en nog wat. Net zolang totdat het een donderwolk geworden is. En die moet eerst ontladen voordat 'ie weer weg gaat. Met alle gevolgen van dien.

Gedachten bepalen je gevoel

De gedachten die je gelooft bepalen hoe je je voelt. Als je denkt dat iemand niet op je berichtje reageert omdat diegene boos op je is, dan voel je je rot. Als je over datzelfde berichtje denkt dat diegene geen tijd heeft om nu te reageren of het vergeten moet zijn, dan voel je je prima. En dan hebben we het over hetzelfde berichtje. Er zijn genoeg mensen die om die reden de blauwe vinkjes op WhatsApp hebben uitgeschakeld, puur om gedoe met ongeduldige mensen te voorkomen.

Gevoel bepaalt hoe je reageert

Als je eenmaal door je gedachten een rotgevoel hebt, bepaalt dat hoe je reageert. Niet alleen op degene die je berichtje niet snel genoeg beantwoordt, maar ook de mensen in je omgeving moeten het ontgelden. Je lontje wordt korter als je je rot of opgefokt voelt. En geloof me, je doet het zelf, dat opfokken. Als diegene dan eindelijk reageert, dan heb jij jezelf al zo zitten opfokken met je gedachten dat je kortaf of boos reageert. Terwijl diegene zich van kwaad bewust is, die had gewoon echt geen tijd.

Jouw reactie bepaalt de gevolgen

Het zou zomaar kunnen dat die ander zich vervolgens ten onrechte door jou aangevallen en beschuldigd voelt. Diegene reageert vervolgens ook geïrriteerd en boos. Jij ziet dat als een bevestiging en zo kom je in een negatieve spiraal terecht. Zo ontstaan familieruzies waarbij mensen elkaar jaren niet willen spreken. Puur door de gedachten die iedereen over de situatie heeft en de gevoelens en de reacties die dat teweeg brengt. En niet te vergeten de gedachten over die reacties en de gevoelens die daar weer door ontstaan.

Het zie je nou wel effect

En het maakt niet uit wat je denkt, je brein zal er altijd op gebrand zijn om jou het bewijs hiervoor te leveren. Zo zal de gedachte dat je iets niet kunt ervoor zorgen dat je het daadwerkelijk niet kunt. Die gedachte maakt je onzeker, waardoor je lichaam en je geest wat wiebeliger reageren, waardoor je het inderdaad niet blijkt te kunnen. Zie je nou wel? Met dat bewijs op zak probeer je het een volgende keer niet eens meer. Ga maar eens na hoe jouw gedachten (bewust en onbewust) jouw leven zoals het nu is hebben gecreëerd. Ben je succesvol? Dan moet je gedachten gehad hebben over dat je het kon en daardoor ondernam je acties, die weer reacties uitlokten, waardoor je het bewijs kreeg dat je het inderdaad kon. En helaas werkt het andersom ook. Denk je de volgende keer na over wat je denkt en wat je gelooft?

Als dit je bekend voorkomt, dan wil ikje van harte uitnodigen om de gratis online masterclass 'een UIT-knop voor je brein' bij te wonen. HIER kun je je aanmelden.